miercuri, 28 mai 2008

Se inmultesc sanctiunile pentru spam: noua amenzi in valoare de 10.000 lei de la ANRCTI


Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) a anuntat miercuri aplicarea a inca opt amenzi pentru comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice in valoare de 9000 lei si o amenda pentru nefurnizare de informatii in valoare de 1000 lei. In martie 2008, firma de recuperare credite Urban si Asociatii a primit prima amenda din Romania pentru spam prin posta electronica din partea ANRCTI, in timp ce in 2007, Vodafone a fost primul operator local amendat pentru spam pe telefonul mobil de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).
Pentru comunicari comerciale nesolicitate prin e-mail, autoritatea de reglementare a aplicat a aplicat sapte amenzi in cuantum de 1.000 lei fiecare si una in valoare de 2.000 lei (aceasta din urma a fost luata de firma Ghizbi din Bucuresti, potrivit reprezentantilor ANRCTI).
In ordinea cronologica a aplicarii amenzilor, au fost sanctionate: Managementproiect din Targu-Jiu, Curtea Veche Publishing din Bucuresti, Elitech Mit din Oltenita, E-Student Consult din Bucuresti, Chris&Chris Solutions Co din Bucuresti, Ghizbi din Bucuresti si doua persoane fizice din Bucuresti.
De asemenea, deoarece nu a furnizat informatiile solicitate de ANRCTI, firma Westfloor Profesional din Bucuresti a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 1.000 lei.
Dublu avertisment pentru spam-ul celor de la Elitech Mit din Oltenita
Reprezentantii ANRCTI au explicat pentru HotNews.ro ca toate cel noua amenzi au fost acordate pe baza unor investigatii care au inceput in luna februarie 2008, ca urmare a plangerilor sosite la inceputul acestui an.
"In 2007 am primit o singura plangere de comunicare comerciala nesolicitata prin intermediul postei electronice care viza doua cazuri, dintre care unul se referea la Urban si Asociatii, iar celalalt la editura Rentrop & Straton. Primii au fost amendati, iar in cel de-al doilea caz ancheta este inca in desfasurare", au precizat pentru HotNews.ro, reprezentantii ANRCTI.
De notat ca, una dintre companiile amendate de catre arbitrul telecom, Elitech Mit, a primit o amenda de 5000 lei in 2007 si din partea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP - in baza unei legi diferite, dar tot comunicarea comerciala nesolicitata prin prosta electronica).
"In 2007, alaturi de Vodafone au mai fost amendate, pentru spam pe e-mail, o companie de comert electronic si o agentie de turism. Este vorba de Elitech Mit si Paradise Travel Agency. Cumulat, cele trei au fost amendate cu 15.000 lei, Elitech Mit fiind amendata cu 5000 lei", a declarat recent pentru HotNews.ro Alina Savoiu, seful biroului juridic al ANSPDCP.

Niciun comentariu: